NIEUWS

Re Use Materials genomineerd voor MKB Limburg Prijs

Posted by Re Use Materials | april 15th, 2019 | No responses

Ingenieursbureau Re Use Materials uit Heerlen is met haar Materialen managementsysteem Cirdax genomineerd voor de MKB Limburg Prijs. Dé prijs voor maatschappelijke meerwaarde in Limburg. Net als voorgaande jaren gaat het MKB samen met L1 op zoek naar bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen tot hun kernwaarde hebben benoemd. Cirdax voldoet hier aan op meerdere vlakken. Het software systeem is namelijk ontwikkelt om materialen die nu nog in gebouwen zitten te identificeren zodat de deze hoogwaardig hergebruikt kunnen worden na de sloop. Hierdoor is het mogelijk om bouwprocessen circulair te maken. Dit koppelt het ingenieursbureau aan financiën en sociaal-maatschappelijke vraagstukken, waarbij ze werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en samenwerking zoeken met sociale ondernemingen in de regio.

 

STEM OP RE USE MATERIALS!

 

Waste? No way!

Medeoprichter en circulair sloop expert Maarten Stadhouders: “Limburg staat voor één van de grootste sloopopgaves van heel Nederland. Dat betekent dat er ontzettend veel waardevolle materialen vrijkomen. Cirdax zorgt ervoor dat deze materialen een 2e leven krijgen en niet in de verbrandingsoven eindigen.” De positieve klimaatimpact van deze circulaire werkwijze is enorm, zeker wanneer je beseft hoe grondstoffenintensief de bouwsector is. Deze neemt naar schatting 50% van het grondstoffenverbruik en daarmee 40% van het totale energieverbruik in Nederland voor zijn rekening. Daarmee is het verantwoordelijk voor circa 35% van de CO2-uitstoot. Deze CO2-uitstoot kan drastisch gereduceerd worden door bewuster om te gaan met onze grondstoffen en ze hoogwaardig te hergebruiken. “Circulariteit is natuurlijk niets nieuws. Veel organisaties zijn hier reeds mee bezig, maar het blijft nog te vaak bij een holle marketingterm zonder concrete resultaten. Een echte systeemverandering bewerkstelligen we alleen als we circulariteit nauwkeurig meetbaar én praktisch toepasbaar maken. Dat is precies wat wij met Cirdax hebben gedaan”, aldus medeoprichter Erol Oztan. Het systeem maakt het voor opdrachtgevers, waarvan gemeentes en woningcorporaties de grootste zijn, tevens mogelijk om materialen te verkopen of om met deze bestaande materialen nieuwe ontwerpen te maken. “Er zit hier ontzettend veel potentieel materiaal in de gebouwen bovengronds, die we kunnen oogsten en hergebruiken in nieuwe projecten. Hoe geweldig zou het zijn als Limburg de eerste provincie is die géén nieuwe materialen meer nodig heeft?! Waste? No way!”.

 

Breng je stem uit

Nieuw bij de MKB Limburg Prijs is de publieksstemming. Binnen het thema ‘van winst naar waarde’ zijn de een vakjury 10 Limburgse organisaties geselecteerd die zich middels een filmpje presenteren aan het publiek, waaronder Re Use Materials. Van 15 t/m 28 april 2019 krijgt de kijker de kans om via www.L1.nl stemmen op hun favoriete kandidaat. Één van de 3 beste kandidaten zal vervolgens op woensdag 12 juni, tijdens de live tv uitzending op L1, de MKB Limburg Prijs in ontvangst mogen nemen.

 

 
 

STEM OP RE USE MATERIALS!